Je basgitaar stemmen

stemapparaat

Waarom stemmen?

Voordat je gaat spelen, moet je basgitaar goed gestemd zijn, dus zuiver. Dan is de toon van elke snaar precies zo hoog als ie moet zijn. En alleen dan klinkt alles wat je speelt zoals het moet. Belangrijker nog: alleen met een goed gestemde basgitaar klinkt jouw spel goed samen met andere instrumenten.

Hoe stemmen?

Met de stemsleutels of stemschroeven (of, als je Engelstalige artikelen leest, ken je het woord machine heads of – iets klassieker – tuning pegs) draai je elke snaar strakker of juist losser. Strakker is hoger, losser is lager. Probeer dat maar, je voelt en hoort dat de snaar strakker of losser en hoger of lager wordt. Tip: laat de snaar doorklinken terwijl je draait.

De standaard stemming van de basgitaar is E – A – D – G. Dat is van laag naar hoog, dus van de dikste naar de dunste snaar.

Met een stemapparaat kan je gemakkelijk en snel stemmen. Het stemapparaat meet de toonhoogte en geeft met lichtjes of een wijzer aan of je de snaar omhoog, of juist omlaag moet draaien.

Stemmen op je oren

Het mooiste stemapparaat wordt gevormd door je oren. Als je leert stemmen op je gehoor, kan je in elke situatie je bas stemmen: niet op een vooraf bepaalde toon uit een apparaatje, maar perfect afgestemd op de instrumenten en stemmen die je op dat moment om je heen hebt.

Hoe doe je dat?

  1. Vraag een toon, liefst een A, aan bijvoorbeeld een pianist.
  2. Speel de boventoon op de 7e fret van de D-snaar. Je hoort dat de samenklank ‘wiebelt’.
  3. Draai voorzichtig aan je stemknop en luister.
  4. Wordt het wiebelen van de toon sneller? Je gaat de verkeerde kant op. Draai de andere kant op.
  5. Wordt het wiebelen langzamer? Draai rustig verder.
  6. Als het wiebelen in de toon stopt, is jouw snaar zuiver. Let op! Zorg dat de andere toon, waarop je stemt, ook blijft klinken – anders heb je geen samenklank en is er geen sprake van stemmen.
  7. Nu is je D-snaar zuiver. Stem vanuit de D de andere snaren.
  8. Je kan een snaar ernaast stemmen op de zuivere snaar. Pak op de hoogste van die twee snaren de boventoon op de zevende fret. Laat tegelijk op de laagste van die twee snaren de boventoon op de vijfde fret klinken.
  9. Volg de stappen hierboven, totdat de toon van twee naast elkaar gelegen snaren niet meer wiebelt.
Heb je les? Dan kun je het beste van tevoren je basgitaar stemmen. Zo kan je meteen beginnen met de les zelf, en ben je geen tijd kwijt. 

Stemapparaten

Stemapparaten zijn er van heel goedkoop tot erg duur. De laatste tijd zijn clip-on tuners heel populair. Dat zijn kleine stemapparaatjes die met een klemmetje aan je gitaarkop vastgezet worden. Clip-on tuners zijn al verkrijgbaar vanaf een paar tientjes en ze werken meestal gewoon goed. Je kan ook gaan voor een pedal tuner, een stemapparaat in de vorm van een effectpedaal. Het verschil is dat je bij zo’n pedaal de bas via je snoer inplugt. Andere stemapparaten pikken het geluid op met een microfoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *