Online basles

Aan het online volgen van basgitaarlessen zitten een hoop voordelen. Je bent geen reis- en wachttijd kwijt en volgt je les in je vertrouwde omgeving, thuis, in de huiskamer of je werkruimte. Je hoeft niet met een basgitaar op de fiets of in het OV. In de online basles speel je op je eigen versterker met je eigen sound. En je kunt ook les volgen als je om wat voor reden ook aan huis gebonden bent.

januari 2021: Vanwege de coronasituatie geef ik tot nader order al mijn lessen online. Ook de proeflessen. Wanneer deze situatie verandert en naast online basles ook fysieke lessen weer mogelijk zijn, zul je dat hier lezen.

Communicatiemiddelen zoals Skype en Zoom bestaan al jaren. En er zijn zat bassisten en basleraren die al heel lang bezig zijn met online lesgeven. Vooral bij (inter)nationaal bekende topmuzikanten is het heel normaal dat je via internet lessen bij hen kan volgen. Toch is online muziekles pas echt van de grond gekomen door de corona-pandemie vanaf maart 2020. Toen moest elke muziekschooldocent en elke privéleraar wel: een tijdje gaf iedereen zijn lessen via Skype, Google Meet of een van die andere platforms.

De beste ervaring voor een online basles

Afhankelijk van de gebruikte hardware en de internetverbinding is de kwaliteit van geluid en beeld redelijk tot prima. Een les online biedt nu eenmaal een andere ervaring dan een een-op-een ontmoeting in dezelfde ruimte.

We kunnen samen van alles doen om de ervaring van een online les zo goed mogelijk te maken.

 • Gebruik een laptop of computer voor je online basles. Als je toch een tablet of telefoon gebruikt, zorg dat dat die een stabiele (wifi) internetverbinding heeft. En plaats je apparaat op een statief of een vlakke ondergrond.
 • Denk aan een goede opstelling. Plaats de camera op ooghoogte en ga zo staan dat je met je gezicht, bas (en dus je handen) goed in beeld komt. Zorg dat het licht niet van achteren komt, anders word je een donker silhouet.
 • Probeer samen met mij uit welke mogelijkheden voor het geluid het beste werken.
  • Je kan de microfoon en speakers van je laptop gebruiken. Koppel voor de weergave liever de geluidsuitgang van je laptop aan een speaker, of via de aux-in aan je basversterker. Dat klinkt al veel beter. Ook een mogelijkheid is een koptelefoon of oortjes, al dan niet met een ingebouwde microfoon.
  • Tot slot kan je de bas via een audio-interface aansluiten. Ik heb deze. Deze zie je ook veel.
  • Maar, als je een interface gebruikt, dan moet je op diezelfde interface ook een microfoon aansluiten. Anders hoor ik je niet praten. Als je zin (en geld) hebt om die spulletjes te kopen: doe het! Dan heb je gelijk alles in huis om ook opnames te maken met je bas. Je kan vaak complete setjes kopen bestaande uit een interface, microfoon en accessoires zoals kabels en een statief(je).
 • Zet van tevoren je bladmuziek en eventuele meespeeltracks klaar. Vaak is het onhandig om voor de bladmuziek en het videobeeld hetzelfde scherm te gebruiken. Lesmateriaal krijg je digitaal van mij, vaak als pdf. Wees slim! Maak printjes van alles wat je speelt en zet die op een muziekstandaard.
 • En tot slot: stem je bas!