Smoorverliefd – Doe Maar

Doe Maar met Henny Vrienten

Deze baspartij van Henny Vrienten moet iedereen leren. Het is een snelle reggae-/ska-achtige groove, je vliegt binnen een paar seconden twee octaven naar boven en naar beneden en je leert een lesje over de samenwerking van de baspartij en een zanglijn.

Het liedje komt uit 1981 en staat op de LP Skunk van de band Doe Maar. Zoals veel van zijn baspartijen speelt Vrienten het met een plectrum, zodat het op de plaat mooi duidelijk en puntig klinkt. Dat mag, maar het hoeft niet – je mag dit ook met je vingers spelen. Als het maar puntig is waar het puntig moet zijn.

In het couplet merk je dat het ritme van de bas steeds gelijk opgaat met de zang. Luister bij de vierde maat (maat 13-14, en ook 24-25), bij “… over mijn o–ren” goed naar het ritme en speel het met de zang mee. Vlak daarna neem je namelijk even afscheid van de zanglijn. De bas slaat de één over, de zang zingt op de eerste tel “Smo(oo)r…”. Lastig, maar als je het liedje eenmaal in je hoofd hebt ook heel logisch.

Heel belangrijk tot slot zijn de rusten. Stop je noot ook echt als er een rust staat, en stop de noot precies op de plek waar dat moet. Bijvoorbeeld in maat 29: speel 1, 2, 3 en kap de noot precies af op de 4. Dat geldt ook voor maat 32 en verder. Als je dat doet, gaat het echt grooven.