Soul with a Capital ‘S’

bassist Rocco Prestia

Op 29 september 2020 overleed Rocco Prestia, bassist van de Amerikaanse funkband Tower of Power. Rocco Prestia herken je na één noot aan zijn stijl en benadering, die hij zelf Fingerstyle Funk noemde. Die combinatie van speeltechniek, frasering, ritme en notenkeuze is onmiskenbaar, veel gekopieerd en volkomen uniek.

Rocco Prestia pakt noten meestal met de wijs- of middelvinger van zijn linkerhand. Daarbij gebruikt hij de ringvinger en pink om de snaar een beetje of helemaal te dempen. Zo kan hij gewone noten in een iets gedempte klankkleur afwisselen met dead notes, gedempte noten. Bij een dead note hoor je alleen de aanslag als een tik, en niet meer een toonhoogte. Dead notes zijn opgeschreven met een kruisje in plaats van een gewone notenkop. Combineer deze klank met sterk gesyncopeerde, beweeglijke lijnen en je hebt Rocco’s stijl te pakken. Dan snap je ook waarom luisteraars het zo lekker vinden en bassisten het zo interessant en inspirerend vinden.

Soul with a capital S, een van de bekendste nummers van Tower of Power, staat op de plaat T.O.P. uit 1993. Dit is een van die baspartijen waaraan je direct het nummer herkent. Het is meer dan een begeleidend tapijtje; het is een sterke riff, met een eigen identiteit. De opeenvolgende maten 7 en 8 spelen een vraag-antwoordspel. Waar de eerste riff stijgt tot twee achtsten C-C in de hoogte, wordt dat beantwoord met twee lage F#-en in de volgende maat. Let op dat je de dead notes goed duidelijk en stevig speelt, en dat je ze duidelijk onderscheidt van de noten die wel een toonhoogte laten horen. Dat is vooral in je linkerhand een hoop werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *